Adelbertus Brouwers Gilde

« De familieband zorgt er voor dat het brouwproces draait als een geoliede machine »

Het Gilde bestaat momenteel uit Ed, Patrick en Michael Jansse. In 2011 is Ed ooit begonnen met het maken van een simpel huis-tuin-en-keuken-bier. Hij wist toen nog niet dat dit het fundament werd voor het succesvolle Gilde van tegenwoordig.

Rond 2017 gingen Patrick en Michael zich bemoeien met het reilen en zeilen van het bier brouwen en noemden zij zich officieel het Adelbertus Brouwers Gilde. De Adelbertusparochie in Haarlem-Noord is één van de 5 parochies die deel uitmaken van de H. Franciscusparochie. Alle werkzaamheden rond het bierbrouwen vinden plaats in deze kerk.

Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.

Deze beroemde uitspraak van Albert Einstein gaat het meeste op voor onze gildeleden. Wij streven allemaal naar perfectie, maar bereiken dit door onze nieuwsgierigheid in het proces van bierbrouwen.

Ed Jansse

Ed is de hoofdbrouwer en getrouwd met Helma. Met zijn leeftijd van 68 jaar is er geen sprake van gebrek aan ervaring. Tegenwoordig is hij gepensioneerd maar heeft het grootste gedeelte van zijn leven gewerkt in de zonwering.

In zijn vrije tijd speelt hij badminton bij Duinwijck in Haarlem en is Ed veel te vinden in en om de Adelbertuskerk waar hij vrijwilliger is. Lekker wandelen en genieten van zijn kleinkinderen vullen al snel een week en staat genieten van elk moment bovenaan zijn lijst.

Naast veel technische kennis over alles wat met schroeven in elkaar is gezet is Ed verantwoordelijk voor de basis van het Gilde. Het is geen hobby meer maar een passie. Geen uitdaging is te groot zolang het maar goed doordacht is. En dat is waar Ed goed in is. Engelengeduld is waar hij in uitblinkt. Liever er drie keer goed over nagedacht, dan één keer te weinig.

Patrick Jansse

Patrick is 41 jaar en de oudste zoon van Ed en Helma, is getrouwd met Wendy en heeft 2 prachtige zonen Sem (10) en Daan (7). Patrick ademt sport en heeft de opleiding bij de ALO gevolgd in Amsterdam. Zijn interesses uiten zich tegenwoordig vooral in voetbal en crossfit. Vandaag de dag is Patrick al 16 jaar lang werkzaam bij IKEA Service Office waar hij momenteel de rol vervult als Outbound Allocation Specialist. Hij is verantwoordelijk voor welke artikelen IKEA waar aanbiedt, zodat ze een zo optimaal mogelijk distributie netwerk kunnen opzetten.

In zijn vrije tijd geniet Patrick veel van de auto- en motorsport. Al vanaf 1994 is hij groot fan van de F1 en volgt alle coureurs en teams op de voet.

In het Gilde is Patrick een alleskunner. Hij leert de fijne kneepjes van het vak van Ed. Alles opschrijven, onthouden en verbeteren is het streven wat in hem zit. Goed is niet goed genoeg, het kan altijd beter. Naast het brouwen is Patrick ook kundig in houtbewerking. Zo heeft hij onder andere het logo van het Gilde op een groot houten bord gemaakt van 1,5 bij 1 meter. Ook is hij druk bezig om houten kratjes te maken waar elk 12 biertjes in kunnen voor onze opslag.

Michael Jansse

Michael is de jongste van het Gilde maar zeker niet de minste. Hij is 39 jaar en daarmee de jongste zoon van Ed en Helma. Michael is getrouwd met Marije en heeft drie kinderen: Annemijn (10), Olivier (8) en Pepijn (4). Zijn gezin is helemaal compleet met Tess, de Golden Retriever van 12 jaar.

Michael is in het dagelijks leven Backend Developer bij een Online-marketingbedrijf in Amsterdam. Hier houdt hij zich vooral bezig met het creëren en onderhouden van websites en koppelingen tussen verschillende CRM pakketten. Daarom is Michael ook verantwoordelijk voor onder andere de website van het Gilde, de nieuwsbrieven en de social media kanalen.

Naast het toevoegen van de technische kennis is Michael ook altijd bezig met het ontwerpen van de etiketten voor de bieren. Elke keer weer een origineel thema bedenken met bijbehorende etiketten is de uitdaging waar hij niet voor wegloopt. Met soms een uitstapje naar een online promotie video is het ‘hele marketingplaatje’ compleet.

Het leuke van teamwerk is dat je altijd anderen aan je zijde hebt.

Naast de drie brouwers zijn er uiteraard nog andere vrijwilligers in onze kerk die er voor zorgen dat het Gilde het Gilde kan zijn. Helma Jansse is penningmeester, Lodewijk van Grasstek zorgt er voor dat het Gilde altijd op de juiste manier op de juiste plek aanwezig is tijdens evenementen in de kerk en Marije Jansse zorgt voor het bedrukken van kleding, glazen en kratjes voor het Gilde.