Eindelijk hadden wij met elkaar weer een middag kunnen prikken om hetgeen te doen wat wij het liefste doen: bier brouwen! 22 juli j.l. hebben Patrick en Michael afgesproken om 13:00 in de Adelbertuskerk in Haarlem. Wij zijn nog steeds heel erg blij dat wij van deze plek gebruik mogen maken. Helemaal als je op dat moment als enige in de kerk bent….geeft toch wel een gaaf gevoel.

Het recept en het plan

Het plan was om een batch te maken van een nieuw recept. Dit recept is voor een IPA van 6% en het idee was om 10 liter te maken. Deze batch zouden wij dan omdopen tot “test batch” voor het tweede sacrament. Als dit recept een succes zou gaan worden, kunnen we dit gebruiken voor een grotere hoeveelheid in december.

De afspraken waren duidelijk bij aanvang: Michael gaat het mout afwegen en schroten en Patrick gaat vast water opzetten in het kookvat om mee te starten. Gelijk op dat moment kwamen wij erachter dat 10 liter wel vrij weinig is om mee te koken in het kookvat. We hadden ingrediënten genoeg…..dus waarom niet gelijk 20 liter! Natuurlijk! Geen probleem! Hoe meer bier, hoe meer….

Het recept konden wij eenvoudig aanpassen in de Brewfather app. Dit is een app waarin je precies kunt zien hoeveel ingrediënten je nodig hebt, welke stappen je moet uitvoeren en kan je nauwlettend het gistingsproces in de gaten houden. Hierover later meer in dit artikel.

Maischen

Door de moutkorrels te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater. Het water was al op een keurige 67 °C gekomen, tijd om het mout erbij te doen. Volgens het recept moet dit een uur lang op deze temperatuur blijven. Deze brouwketel bevat ook een ingebouwde pomp die er voor zorgt dat het water circuleert en zo netjes op temperatuur blijft. Tevens wordt het zetmeel goed uit het mout getrokken. Na dit uur moet het water nog 5 minuten op 78 °C blijven. Daarna is het tijd om te spoelen.

Spoelen

De volgende stap in het proces is het spoelen van het bostel. Bostel is eigenlijk wat er overblijft van het mout. Volgens het recept is het de bedoeling dat we uiteindelijk 25 liter water overhouden omdat er bij het kookproces nog veel water verdampt. Daarom voegen wij net zoveel spoelwater toe om uiteindelijk op 25 liter uit te komen.

Koken en hop

De voorlaatste stap die dag was het koken. Volgens de receptuur is het de bedoeling dat je 60 minuten moet koken op 100 °C. Bij het start doen we eerst de Cascade hop erin. Dit gaat 60 minuten lang mee koken. Na 30 minuten deden wij er 12,5 gram East Kent Goldings hop bij. Vervolgens na 15 minuten 15 gram East Kent Goldings en in de laatste minuut nog eens 10 gram East Kent Goldings.

Omdat je op verschillende momenten hop toevoegt bij het bier, zal dit elk moment een andere invloed hebben op de smaak. Dat is wat een bier zijn unieke smaak geeft.

Na een uur van koken is het tijd om het bier af te koelen. Dat doen we met een soort spiraal waar je op 2 plekken een tuinslang op kunt aansluiten. Dit zorgt ervoor dat er koud water door het spiraal stroomt en op die manier het bier afkoelt. Koud water erin, warm water eruit. Dit proces stopten wij bij 22 °C. Klaar voor de laatste stap.

Tijd om te gisten

Wij brouwen in het stookhok van de kerk. Dit is een mooie rustige plek waar water aan- en afvoer beschikbaar is. Er is alleen wel één probleem: dit is niet de plek waar het gistingsvat staat. Dit staat namelijk in de kelder. Gelukkig zitten er houten schotten tussen het stookhok en de kelder. Door een gat hebben wij een slang gestoken waarmee wij direct het bier uit de brouwketel naar het gistingsvat kunnen laten lopen. Ideaal!

Zodra alles over is geheveld kan het gist erbij, de deksel erop met een waterslot en als laatste een iSpindle erbij. Dit is een technisch snufje wat allerlei metingen zoals Soortelijk Gewicht (SG) en temperatuur doorstuurt naar de Brewfather app. Op deze manier kunnen wij thuis precies bijhouden hoe het gistingsproces gaat. Wil je dit ook zien? Klik dan op deze link: https://web.brewfather.app/share/JTcXmODxwKRV1t

En nu…..wachten…..

En nu is het tijd om 2 weken te wachten tot het gistingsproces is afgerond. Zodra dit volledig is afgerond, moet het bier nog een bepaalde periode rijpen. Dat noemen we lageren. Tijdens het rijpingsproces kan de smaak zich nog verder ontwikkelen en kan er nog een gisting plaats vinden waardoor het alcohol- en koolzuurgehalte verandert. Het lageren gebeurt in een koelkast op 5 °C in onze brouwruimte in de kelder. Na het lageren kan het bier gebotteld worden.

6 comments

  1. 27 juli 2023 at 05:47
    Patrick

    Heerlijk stukje literatuur, brouwer broer!

    • 27 juli 2023 at 09:14
      Peter Hoeben

      Mooi verhaal mannen, het water loopt me in de bek ;-). Een ding snap ik niet, er is geschreven dat er voor 20 ltr producten ingaat en toch houden jullie 25 liter over, hoe kan dat? Gelukkig heb ik meer verstand van kanariepieten haha.

      • 27 juli 2023 at 10:18
        Michael Jansse

        Hoi Peter, goeie vraag hoor. De bedoeling is dat je bij het spoelen het water helemaal aanvult tot 25 liter om daarna tijdens het kookproces 5 liter verdampt. Waardoor het eindproduct 20 liter is.

  2. 27 juli 2023 at 09:29
    Karin Koets

    Wat leuk om dit allemaal te lezen!
    En nu duimen!

  3. 27 juli 2023 at 18:25
    Ed Woerdeman

    Wat leuk om dit zo te volgen, bier brouwers.
    Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat.

  4. 6 augustus 2023 at 12:23
    Anita Osinga

    Oe lekker, ik krijg er nu al trek in.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *