Eindelijk, na een hele maand in het nieuwe jaar hebben wij weer een brouwdag gehad met het Gilde. 4 februari werd de dag dat we weer onze kunsten mochten vertonen. En we hadden er allemaal enorm veel zin in!

Een goede voorbereiding…

…is het halve werk. Het recept was uitgeprint en bijgesteld naar de 30 liter wat we wilden maken. Alle ingrediënten hadden we al gekocht bij Brouwmaatje waar we, zoals altijd, weer vol enthousiasme werden geholpen door Kim en John.

Gezamenlijk nadenken over de ingrediënten die in het recept staan en toch op het laatste moment een type mout vervangen door een andere zodat het bier een donkerdere kleur zou krijgen.

Nog even de laatste hulp stukken aangeschaft zoals een kaasdoek (te gebruiken als filter) en 5 meter slang om het bier van het kookvat te verplaatsen naar het gistingsvat. Klaar om te brouwen!

www.brouwmaatje.nl

Rust en overzicht

Ten opzichte van de vorige keren dat wij hebben gebrouwen verliep de hele dag in rust en hielden we bij elke stap het overzicht. Elke stap was duidelijk en we wisten precies wat we moesten doen. Immers: bier brouwen is geduld hebben. Geen haast.

“Bier brouwen is geduld hebben”

Theo – Amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat

Schroten, koken, maischen

Nadat we alles goed hebben schoongemaakt zijn wij begonnen met het schroten van het mout. Schroten is het malen of pletten van mout. Door de korrel te breken kan het daarin aanwezige zetmeel beter oplossen in het brouwwater. In dit recept zitten 2 moutsoorten: Pilsmout (7800 gram) en Carared Weyermann mout (1000 gram). Deze mouten meng je en haal je door de moutmoulen.

Ondertussen hebben we de kookketel al gevuld met water en verwarmd naar 67 °C. Als het water op deze temperatuur is gooi je het mout erbij om het vervolgens 40 minuten lang op 63 °C te maischen. Maischen (spreek uit: maaisjen) is een onderdeel van het bierbrouwproces. Tijdens het maischen wordt de geschrote mout gemengd met warm water. De enzymen die tijdens dit proces vrijkomen breken het zetmeel in de mout af tot enkelvoudige suikers.

Na 40 minuten op 63 °C verhoog je de temperatuur naar 72 °C en laat je dit 10 minuten staan. De laatste stap is de temperatuur verhogen naar 78 °C voor 2 minuten. Dit proces is zeer eenvoudig in te stellen in onze brouwketel van Brewmonk met ingebouwde timer en temperatuurmeter.

Na dit proces halen we het binnenste gedeelte van de brouwketel omhoog waar het draf of bostel achterblijft. Dit laten we 15 minuten uitlekken. Daarna ga je spoelen met spoelwater. Het is de bedoeling dat we het water in de ketel gaan aanvullen tot ongeveer 35 liter. Dit spoelwater giet je over het draf heen zodat het uiteindelijk in het water eronder terechtkomt. Als dat hele proces is afgerond gaan we koken.
Zodra het kookt doen we de hop en het suiker (1,5 kg) erbij en laten we dat een uur staan. De laatste 10 minuten doen we nog een andere hop erbij die puur zorgt voor de smaak van het bier.

Koelen en naar het gistvat

Na het bovenstaande proces is het tijd om alles te koelen met een koelelement. Dat is een groot metalen spiraal waar aan de ene kant koud water ingaat en aan de andere kant het verwarmde water afvoert. Doordat je dit spiraal in het bier hangt daalt de temperatuur snel naar de gewenste 20 °C.

Dan is het tijd om het bier over te hevelen naar het gistingsvat waar het uiteindelijk (na toevoeging van gist) minimaal 2 weken blijft staan. In de kerk brouwen wij in het stookhok wat schuin boven de cave ligt. Door middel van een transparante slang kunnen wij eenvoudig het bier uit het kookvat overhevelen naar het gistingsvat.

Wachten en bidden

En nu…..wachten en bidden. Bidden dat het gistingsproces op gang komt en dat het bier een heerlijke smaak krijgt. Dit is ook de eerste keer dat we gebruik maken van een iSpindle. Dit is een apparaatje wat via internet de temperatuur en het soortelijk gewicht doorgeeft van het bier in het gistingsvat. Op deze manier kunnen wij op afstand het proces in de gaten houden. Benieuwd naar de statistieken?
Bekijk ze hier: https://share.brewfather.app/na92JChvhXfR9f

1 comment

  1. 5 februari 2023 at 14:48
    Karin Koets

    Wát leuk weer, deze update!
    Dank jullie wel!

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *