Na het daverende succes van de voorgaande bieren, heeft het gilde besloten om het vijfde jubileumbier met Pasen uit te gaan brengen. Daarom zijn we nu al gestart met het brouwen ervan.
Wederom is er deze editie een zeer gezellig en productieve gilde meeting aan vooraf gegaan en is de naam van het bier al bekend. Maar deze houden wij nog even geheim…
Meesterbrouwer Ed is al druk bezig met de eerste lichting (15 liter) van het bier. De bedoeling is om uiteindelijk in totaal 30 liter te maken en dit te verdelen over 100 flesjes van 30cl. Dit allemaal om voldoende aanbod te hebben voor het grote succes van het bier.
Hieronder vindt u enkele foto’s van het proces wat momenteel gaande is:
De brouw emmer staat in een bak met warm water. Dit water wordt op exact 25 graden gehouden door een verwarmingselement met een thermosstaat.
Tijdens het gistingsproces is het belangrijk dat de lucht kan ontsnappen. Met een waterslot zorg je er voor dat er geen zuurstof bij komt.
Dit is een alcoholtester hij geeft bij benadering het percentage alcohol aan. Echter , echt nauwkeurig is hij niet. Het is een indicatie
Dit is een SG (sortelijkgewicht )meter, in een peilglas. Normaal zit hier de vloeistof in waar van het SG bepaald moet worden. Dat kan wijn ,bier enz. enz. zijn. Aan het begin van een brouwproces is het SG 1065 dit betekend dat er veel suikers aanwezig zijn, dit in combinatie met gist en andere ingredienten zorgen voor de vergisting. Als het SG gedaald is tot een waarde van 1010 kan er gebotteld worden. Dit duurt meestal 10 dagen, een en ander afhankelijk van de temperatuur. Hoel lager de temperatuur hoe langer het gisten duurt. En hoe hoger de temperatuur des te eerder is het gistings proces voorbij. Wat weer beter is voor de smaak en aroma’s.
Meten van het soortelijk gewicht. Nog even wachten met bottelen. Het moet rond de 1000 zijn.
Guus
mooi Ed