Badmintonvereniging Duinwijck is een zeer bekende club in Haarlem waar alle gildeleden nog spelen of hebben gespeeld. Een tijdje geleden werden wij benaderd met de vraag of wij het leuk vinden om een bierproeverij avond te organiseren. Zonder echt te weten hoe we dit gingen invullen hebben wij hier natuurlijk volmondig ja op gezegd. Wij houden wel van een uitdaging.

Zo gezegd zo gedaan. De avond werd gepland op 9 juni en er hadden zich meer dan 25 mensen aangemeld in de verwachting overspoeld te worden met allemaal informatie over bier. Wij hadden ons zeer goed voorbereid: een complete presentatie in elkaar gezet, taken verdeeld en in overleg met Kim van Brouwmaatje verschillende biertjes geregeld om te proeven.

Bij de start van de avond was het best spannend voor iedereen en moesten we echt even de sfeer proeven om te zien wat voor soort publiek wij in de zaal hadden zitten. Maar al snel draaide de spanning om in enthousiasme en lieten de aanwezigen merken hoe geïnteresseerd ze waren in ons bier, de kerk en het Gilde.


Na een uitleg van Michael over de geschiedenis van onze bieren en hoe wij ooit gestart zijn met pakketbieren nam Patrick het stokje over om even kort in de geschiedenis te duiken van Haarlem als bierstad. Nadat hij ook het complete brouwproces van water tot bier had gepresenteerd was het tijd voor het hoogtepunt van de avond: de proefsessie.

Op tafel hadden wij ondertussen water en crackers neergezet zodat men tussen de bieren door de smaakpapillen kon ‘resetten’. Wij hadden het zo gepland dat er 3 sessie van elk 2 biertjes geproefd konden worden. We begonnen met 2 Saison bieren, gevolgd door IPA’s om ten slotte af te sluiten met 2 Tripel bieren.

Deel 1 – Saison

Saison is een kruidige en hoppig biersoort met een fris karakter. De brouwers voegen vaak kruiden of specerijen toe aan saison bier, zoals gember of koriander. Dat zorgt voor een bijzondere smaak van deze bier. De kleur van saison bier is blond tot amberkleurig en het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 6,5%.
De volgende twee bieren hebben wij geproefd. Vooral de Spicey Saison was erg kenmerkend door het toegevoegde ingrediënt gember. De Tripel Saison was bij deze vergelijking de duidelijke winnaar.

Spice Saison

Tripel Saison

Deel 2 – IPA

Als je wel eens naar een speciaalbier hebt gezocht, dan ben je IPA ongetwijfeld een keer tegengekomen. Maar wat betekent IPA? De afkorting staat voor India Pale Ale, ook al wordt deze vaak verkeerd geschreven als Indian Pale Ale. Veel mensen denken namelijk bij het woord ‘India’ dat dit bier ook daadwerkelijk uit India komt. Een IPA komt niet uit India, maar werd daar juist naartoe gebracht. Daar komt de betekenis van IPA vandaan. IPA komt uit de 17e eeuw en vandaag de dag is het wereldwijd één van de meest gedronken speciaalbier. Tijdens de proeverij hebben wij gekozen voor Aholi en Duvel Tripel Citra. Beide bieren hadden overduidelijk een fruitige smaak waarbij vooral citroen en passievrucht overheersten. Leuk om te zien was dat er veel verschillende meningen waren onder de aanwezigen.

Aholi

Duvel Tripel Citra

Deel 3 – Tripel

Een tripel bier is een zeer zwaar bier met hergisting in de fles. De kleur varieert tussen amber en blond. Tripels bevatten een typische sterk moutige, maar ook licht zoete smaak. Als één na laatste hebben wij gekozen voor een biertje met de naam “Probably a trip”. Deze tripel is lekker zacht van smaak door de toevoeging van sinaasappel en rozemarijn. Hier door smaakt deze tripel toch fris en zoetig. En uiteraard als laatste hebben wij toch de gok genomen om ons eigen bier te laten proeven. Verbazingwekkend genoeg werd ons bier bestempeld als “het lekkerste bier van de avond”. Iets waar wij natuurlijk heel erg trots op zijn!

Probably a trip

Adelbertus Kerkenbier

Wij kijken terug op een zeer succesvolle en gezellige avond. Mede dankzij de goede voorbereidingen van de leden en het enthousiasme van de aanwezigen kunnen wij zeggen dat dit zeker voor herhaling vatbaar is. Bekijk onderstaande video voor een korte impressie van de avond.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *