Na ongeveer 10 jaar is het moment eindelijk gekomen: ’t Gilde is sinds vandaag de trotse eigenaar van een echte brouwketel. Vanaf nu kunnen we dus gaan beginnen met het maken van ons echte eigen bier.

Brouwmaatje

Uiteraard hebben wij eerst uitgebreid onderzoek gedaan naar het materiaal dat je nodig hebt om te kunnen beginnen met bierbrouwen. Al snel kwamen wij terecht bij een familiebedrijf in Boesingheliede: Brouwmaatje.

Wij (Ed, Patrick en Michael) zijn er op een zonnige zaterdagmiddag heen gegaan om extra kennis op te doen en te inventariseren wat er allemaal nodig is om het bierbrouwen te kunnen starten. Het budget was (voor zover wij dachten) ruim voldoende om een basis installatie aan te schaffen.

Enthousiasme

We werden hartelijk ontvangen door John de eigenaar en zijn dochter Kim. Al snel raakten we in gesprek over brouwen en vooral over het feit dat wij, drie heren, deel uitmaken van een brouwersgilde van een kerk in Haarlem-Noord.
Dit enthousiasme werkte wederzijds, en wij keken onze ogen uit in de kleine winkelruimte volgestopt met bierspullen. Naarmate het gesprek vorderde kwamen we er achter dat ‘alleen een keteltje’ lang niet voldoende is om mee te starten….

Het hele pakket

John zou wel even een offerte maken met een lijst van alles wat hij dacht dat wij nodig zouden hebben. Om een lang verhaal kort te maken heeft het ’t Gilde vanaf nu: een 50 liter Brewmonk Magnus brouwketel met transparante circulatie pijp, een Wortkoeler 50 chill-in element, een Brewmonk vergistingsvat van 55 Liter, een Graingorilla walsenmolen, een telescopisch verstelbare moutpijp en filterschijven, een Hopspider bag en een boek van ruim 150 bladzijden waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je bier brouwt.
En dan hebben we nog niet eens de basis ingrediënten om mee te beginnen! Maar één ding is zeker:

Er komt weer leven in de brouwerij!

1 comment

  1. 9 juli 2021 at 20:25
    Peter Hoeben

    GEWELDIG!!!

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *