Op 3 november hadden wij het voorrecht om een rondleiding te krijgen door de Hertog-Jan Brouwerij in Arcen – Limburg. Vandaag de dag brouwt daar een klein groepje gedreven brouwers de mooiste bieren in de witte brouwerij. Het merk Hertog Jan innoveert vooral met Vatgerijpte Grand Prestige en Hertog Jan Ongekend.

We werden na een autorit van ruim 2 uur en een heerlijk diner in het aangelegen restaurant van Hertog-Jan vriendelijk ontvangen door meesterbrouwer Ger. Na iedereen voorzien te hebben van een biertje en een stukje kaas stelde hij direct de vraag of er thuis-brouwers onder de aanwezigen waren. Na ons bekend gemaakt te hebben duurde het niet lang voordat wij Ger ons visitekaartje gaven met de melding dat als ze nog iets willen leren bij Hertog-Jan ze altijd bij ons kunnen aankloppen. Het ijs was gebroken en we konden beginnen. Oh ja, en neem vooral je glas mee want die kan nog wel eens van pas komen tijdens de rondleiding.

De rondleiding begon daarna met enkele historische feiten over het ontstaan van de brouwerij en het merk Hertog-Jan. Het blijkt dat je veel informatie kunt vinden op de flesjes van Hertog-Jan. Maar wij bier-liefhebbers zijn natuurlijk ongeduldig en drinken liever het bier dan dat wij het etiket lezen. Het was duidelijk dat Ger een man is met een passie voor bier en bier brouwen. Dat was niet alleen te merken aan de manier waarop hij werkelijk elk detail kon vertellen over de brouwerij of hun speciaalbieren maar ook door het enthousiasme en de gezamenlijke passie wat hij zag bij onze Gilde broeders. Wij zochten elkaar tijdens de tour dan ook regelmatig op om het te hebben over het proces, de hop, het mouten, de smaak, de kleur, etc. En ach, laten we nog even alle glaasjes vullen met een Hertog-Jan Karakter.

De rondleiding trok verder door de verschillende ruimtes van de brouwerij. De imposante ketels (die op dat moment ook echt bezig waren met het brouwproces), het doolhof van buizen en slangen, het huiselijk ingedeelde museum van Hertog-Jan en de hemelse geuren die elke kamer vulde waar je je in bevond, maakte het dat de rondleiding meer een attractie werd dan een informatieve doorloop. Wij kwamen vaak ogen en oren te kort.

Als hoogtepunt van de avond eindigden wij in de kelders van de brouwerij. Het verhaal dat hier vroeger het water van de Maas tot het plafond kwam was niet het gene wat onze verbazing trof. Maar de zeer indrukwekkende verzameling van maar liefst 20.000 flessen met onder andere Grand Prestige flessen uit 2004! De stoffige flessen keurig netjes opgestapeld in de rekken, gesorteerd op jaar en smaak…..in één woord BIZAR.

Ger kwam zijn belofte na en opende (bij hoge uitzondering) ter plekke een fles Grand Prestige uit 2011. Een fles bier van maar liefst 10 jaar oud. De smaak die je proeft en het gevoel wat je krijgt bij het drinken van dit bier is onbeschrijfelijk. Te bedenken dat deze fles 10 jaar geleden is neergelegd in deze ondergrondse kelders en wij de eer hadden deze te mogen nuttigen met één van de vier hoofdmeesters van de Brouwerij maakt dat dit een zeer geslaagde avond was en een onvergetelijk avontuur.

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *